GRATIS BEZORGD VANAF €100
BEDACHT & GEMAAKT IN 010
GRATIS RETOURNEREN

Ode aan de Van Nellefabriek!

Eind oktober mochten we de beker van ‘Het mooiste gebouw van Rotterdam’ uitreiken aan de Van Nellefabriek. Opvallend was hoe trots de medewerkers waren op het gebouw en op onze prijs. We kregen zelfs de kans om eigenaar Jordi Goetstouwers Odena te ontmoeten, uiteraard ook trots op de beker. De Van Nellefabriek is een industrieel gebouw met een geweldig uitzicht en ontving niet voor niets 671 stemmen. Daarmee is de Van Nellefabriek de terechte winnaar van onze contest.

De voormalige van Nellefabriek naast de Delfshavense Schie in Rotterdam is een belangrijk industrieel moment in Nederland. Dit is wereldwijd erkend, toen het in in juni 2014 tot UNESCO werelderfgoed werd verklaard. De fabriek is ontworpen door Leendert van der Vlugt van het architectenbureau Brinkman, de fabriek is een schoolvoorbeeld van het Nieuwe Bouwen.

De Van Nellefabriek, de eerste daglichtfabriek van Europa, was de modernste fabriek van Nederland. Toonbeeld van het functionalisme. Geen bakstenen, maar beton. Geen draagmuren, maar kolommen. Een gevel van staal en glas. Een zee aan daglicht op de werkvloer.

Ook in aandacht voor het welzijn van de arbeiders liep de Van Nellefabriek voorop. Er waren sportvelden ter ontspanning, een fabriekstuin voor de middagpauze en modern sanitair voor de hygiëne. Van eens per week thuis wassen in een teil naar dagelijks douchen op het werk: ongekend luxe.

In 1932 bezoekt een van de grootste architecten van de twintigste eeuw, de Zwitser Le Corbusier de Van Nellefabriek. Hij is laaiend enthousiast: “U heeft in Rotterdam een schitterend bewijs van het leven dat komt! Van een puurheid, zo onvoorwaardelijk zuiver!”.

Met de fabriek bleven ook de verhalen bewaard over de Tearoom met uitzicht over de gebombardeerde stad waar de wederopbouw van Rotterdam werd uitgedacht. De scheve luchtbruggen tussen fabriek en magazijn die eigenlijk recht bedoeld waren. De streng gescheiden trappenhuizen voor vrouwelijk en mannelijk personeel. De geheime gang voor de keurmeester. De Van Nellefabriek leest als een spannend boek.

Als ode aan dit prachtige gebouw heeft ZeroTen City een – net als de fabriek – spierwitte hoodie uitgebracht, bekijk de hoodie hier:

Klik hier voor meer info over het mooiste gebouw van Rotterdam en nomineer het mooiste gebouw van 2020: https://www.zerotenshop.nl/2019/10/01/mooiste-gebouw-van-rotterdam-2019/

Bericht delen:

Gerelateerde berichten