GRATIS BEZORGD VANAF €100
BEDACHT & GEMAAKT IN 010
GRATIS RETOURNEREN

Het leukste van de belasting: het museum!

Op-bezoek-bij-Belasting-Douane-Museum.jpg

ZeroTen City bemoeit zich het liefst met alles wat er in Rotterdam speelt; fashion, het voetbal van Feyenoord, kapsalons, leuke uitjes voor Valentijnsdag, allerlei onderwerpen waar wij al eens over geschreven hebben. We schrijven ook wel eens over het uitgaan in Rotterdam of leuke culturele plekjes, en dat vinden we zo leuk dat we er zelfs een apart platform voor hebben gebouwd, namelijk: Rotterdam Spots.

Om dit platform te vullen en om weer een leuke nieuwe blog te kunnen schrijven zijn we naar een Rotterdams museum gegaan dat al bestaat sinds 1937, namelijk het Belasting & Douane Museum. Het is een interactief museum met een enorm aanbod aan interactieve spellen waarmee je meer leert over bijvoorbeeld: wat de EU voor ons regelt van ons belastinggeld of tol betalen rond 1800. Daarnaast leer je over hoe de belasting is ontstaan. In één van de eerdere vormen van belasting moest men betalen over het stuk grond wat men bezat bijvoorbeeld. Je kunt je al voorstellen dat de mannen die jouw land dan kwamen opmeten net zo vervelend waren als die enge blauwe envelop.

Een onderdeel waar wij ons ook behoorlijk in konden vinden was: opstanden tegen invoering van de belasting. Één van de meest beruchte opstanden was zeker wel de opstand de tegen de tiende penning van de Hertog van Alva.Hier ligt een kleine middenstander die kapot ging dankzij de btw

Uiteraard was het leukste onderdeel de enorme collectie die de douane bij elkaar heeft verzameld aan smokkelwaar. Ooit een ketting gezien gemaakt van hasj? Bekijk het in het Belasting & Douane Museum.

De eerste collectie ging helaas verloren in mei 1940, omdat het belastinggebouw aan de Boompjes in de frontlijn lag en in vlammen opging.

Het nieuwe museum ligt aan de Parklaan in het Scheepvaartkwartier nabij de Veerhaven. Het is gevestigd in twee monumentale woonhuizen die eigendom zijn van de Staat.

Bericht delen:

Gerelateerde berichten