GRATIS BEZORGD VANAF €100
BEDACHT & GEMAAKT IN 010
GRATIS RETOURNEREN

Colin Kazim-Richards: van talent tot relschopper

achtergrondverhaal: Colin Kazim-Richards

Je kent hem vast nog wel: Colin Kazim-Richards, kortweg: Kazim. Na een tip van Pierre van Hooijdonk maakte de bonkige spits in 2014 de overstap naar Feyenoord. Na veel gemiste kansen en opstootjes werd Kazim in 2016 getransfereerd naar Celtic. Dit verhaal gaat over hoe Kazim bij Feyenoord meer aandacht trok met zijn gedrag dan met zijn spel.

De start van Kazim bij Feyenoord is matig. Hij scoort weinig en mist veel kansen. In de media werd meteen al gesproken van een miskoop. Mitchel Te Vrede kreeg in de eerste wedstrijden ook nog de voorkeur boven Kazim, maar vlak voor de winterstop gaat het beter met de Turks-Engelse spits. Hij werkte zich een slag in de rondte en scoorde nu in meerdere wedstrijden achter elkaar. Het leek erop of de aanstelling van Kazim tot een boost bij Feyenoord had geleid.

Misschien wel zijn hoogtepunt in zijn tijd bij Feyenoord is het uitdoelpunt tegen AS Roma in de Europa League. Na een kopbal van Lex Immers is de spits er als de kippen bij om de gelijkmaker binnen te tikken. Hij viert de goal uitbundig met het uitvak en er lijkt een nieuwe cultheld te ontstaan. In Rome waren ze ook onder de indruk van de prestatie van Kazim. La Gazetto dello Sport sprak zelfs over een gladiator, waarmee een nieuwe bijnaam voor Kazim geboren was.

In de Europa League was hij belangrijk geweest voor Feyenoord, maar toch was er nog veel kritiek op de aanvaller. Hij mistte nog steeds veel kansen en was erg vaak betrokken bij opstootjes zowel binnen als buiten het veld. Zo zou hij Vitesse speler Zakaria Labyad een klap hebben verkocht in de spelerstunnel. Labyad noemde Kazim na de wedstrijd in een interview met FOX Sports ‘een pussy die binnen het veld niks laat zien, maar buiten het veld een grote mond heeft.’

Na zijn eerste seizoen in De Kuip werd Kazim transfervrij overgenomen van Bursaspor. Bij Feyenoord draaide hij misschien wel het beste seizoen uit zijn carrière. Hij scoorde 11 keer, dat was hem tot dan toe bij geen enkele andere club gelukt. Zijn hoogste aantal doelpunten voordat hij naar Feyenoord kwam is 6. Zijn tweede seizoen verloopt minder soepel. De spits krijgt het aan de stok met trainer Giovanni van Bronckhorst en verliest zijn basisplaats aan Michiel Kramer. Tekenend voor deze periode is de uitwedstrijd tegen SC Cambuur waar Kazim een enorme kans mist en daarna gewisseld wordt voor Kramer. Terwijl de robuuste spits nog druk is met het omschoppen van een kratje bidons, schiet Kramer Feyenoord op voorsprong. Deze wedstrijd is eigenlijk het begin van het einde voor Colin Kazim-Richards.

In zijn vrije tijd was de spits ook parttime journalisten bedreiger. Na een kritisch stuk van Mikos Gouka in het AD besloot Kazim even polshoogte te nemen bij de gelouterde journalist. Kazim zou Kazim niet zijn als hij dit op een zeer opvallende manier aanpakte. Hij kwam midden in de perskamer naar Gouka toe en vertelde hem dat hij ‘neer’ zou gaan. Hoe je deze uitspraak ook opvat is het op zijn minst niet handig. De uitspraak leidde uiteindelijk ook zijn vertrek bij Feyenoord in.

Hoe gaat het nu met Kazim? Na zijn vertrek bij Feyenoord tekende Kazim bij Celtic. Al snel verliet hij die club om via omzwervingen in onder andere Brazilië en Mexico neer te strijken bij Derby County waar hij nog steeds werkzaam is. In totaal speelde hij voor 20 (!) clubs en was hij nooit zo trefzeker als bij Feyenoord. Colin Kazim-Richards is na dit seizoen transfervrij. Misschien een optie voor Feyenoord?  

Bericht delen:

Gerelateerde berichten