GRATIS BEZORGD VANAF €100
BEDACHT & GEMAAKT IN 010
GRATIS RETOURNEREN

Bakkie pleur | Waar komt het vandaan?

Elke Rotterdammer maar ook veel Hagenezen kennen het woord wel: “ Mot je nog een bakkie pleur?”. Maar waar komt deze uitspraak nou eigenlijk vandaan? Het blijft toch nog steeds een best rare uitspraak. Daarom lees je hier onze zoektocht naar de uitspraak een Bakkie Pleur!

De mythes van het Bakkie Pleur

Na wat onderzoek komen er eigenlijk 5 verschillende mythes naar voren om de herkomst van het woord “ Bakkie pleur” te achterhalen.

Één van de meest voorkomende verhalen is het verhaal van de op pleur koffie. Als men vroeger met zijn alleen een dagje op stap waren geweest, was het gebruikelijk om bij iemand thuis nog een bakje koffie te drinken. Dit was een leuke afsluiter maar voor iedereen was het al gauw duidelijk dat het bij 1 bakkie zou blijven. Je wist eigenlijk al snel dat je na het drinken van je kopje koffie mocht oppleuren. Vandaar het ontstaan van het bakkie pleur, letterlijk op pleur koffie!

Dan zijn we ook het interessant verhaal tegengekomen van fransen in de Rotterdamse havens. De Rotterdammers hebben/hadden een gigantisch zware baan in de haven, hier werd dan ook maar al te graag over geklaagd en gezeurd. Het bakkie pleur zou dan ook afgeleid zijn van het franse woord ‘ pleurer’, dit betekend letterlijk huilen. Dit was daarom letterlijk een bakkie troost tegen het huilen, vandaar ‘ Bakkie pleur’!

Daarbij lijkt het er steeds meer op dat het woord toch echt uit de haven komt, men zegt namelijk ook dat het woord ontstaan is in de haven aangezien de medewerkers letterlijk alles neer pleurde. De touwen van de schepen werden neergepleurd, de goederen werden op de kade neergepleurd maar dus ook het kopje werd neegepleurd. Bakkie pleur!

Bakkie pleur uit Den Haag?

Toch zijn er ook mensen die beweren dat het toch stiekem een Haags woord is, dit komt omdat het woord ook benoemd wordt in het boek “Kèk mè nâh, plat en bekakt Haags”. Wat hiervan waar is, durven wij niet te zeggen. Wij weten in ieder geval zeker dat het voor ons een lekker Rotterdams bakkie pleur is!

Wat is ZeroTen City eigenlijk?

ZeroTen City is het Rotterdamse kledingmerk. Alles onze kleding is ontworpen en gemaakt vanuit de liefde voor Rotterdam. Ben jij dus ook een echte Rotterdammer of heb je een hard voor onze cultuur en/of mentaliteit? Neem een kijkje in onze shop!

Bericht delen:

Gerelateerde berichten