GRATIS BEZORGD VANAF €100
BEDACHT & GEMAAKT IN 010
GRATIS RETOURNEREN

Rotterdamse vlag | Feitjes

Rotterdamse vlag | Feitjes

Voor alle Rotterdammers is het wel een bekend beeld, je rijdt langs het stadhuis en je ziet de prachtige Rotterdamse vlag wapperen. Maar waar staat de vlag eigenlijk voor en waarom dat groen? In deze blog zoeken we dit exact voor je uit en lees je alle feitjes over de Rotterdamse vlag!

Waar komt het groen uit de Rotterdamse vlag vandaan?

We moesten dit even uitzoeken maar we zijn erachter waar het groen naar verwijst. Dit is verwijst namelijk naar het hof van wena, Wena doet je volgens mij ook wel denken aan een bekende straat? Inderdaad, de Weena!

Het Hof van Wena was een kasteel dat in Rotterdam stond op de plek van het toenmalige station Hofplein. Er wordt voor het eerst over gepraat in 1306, dan weten we ook gelijk hoe oud Rotterdam eigenlijk als is!

Rotterdam flag - Bowles's naval flags of the world, 1783.jpgWat veel mensen niet weten is dat de vlag vroeger uit meerdere strepen bestond. Door de jaren heen heeft zelfs meerdere keren gewisseld. Zo werd de vlag die hiernaast te zien is zelfs in 1783 nog weergegeven op een vlaggenkaart.

Door Printed for the proprietor Carington Bowles, Publiek domein, Bron.

Sinds 1949 wordt de vlag gebruikt zoals we hem kennen met 3 strepen.

 

 

Waar staat de witte streep voor in de Rotterdamse vlag?

Veel mensen weten al dat de witte streep voor het water om Rotterdam staat, echter denken veel mensen dat het dan om de maas gaat. Maar dit is niet waar. De witte streep in de Rotterdamse vlag staat namelijk voor de Rotte. Dit is natuurlijk ook het water waar Rotterdam zijn naam aan heeft te danken, vandaar dat het ook verwerkt is in de vlag.

Het Rotterdamse wapenschild

Wat we vaak voorbij zien komen is het Rotterdamse wapenschild in plaats van de Rotterdamse vlag. Dit zijn echter wel twee verschillende dingen. In het Rotterdamse wapenschild is wel de Rotterdamse vlag terug te vinden.

Waar we achter kwamen tijdens ons onderzoek is dat de wapenspreuk “Sterker door strijd”, niet altijd zo geweest is. Dit was voorheen “Navigare necesse est”. Dit staat voor “Varen is noodzakelijk”, dit is natuurlijk nog steeds van toepassing op onze stad!

Bericht delen:

Gerelateerde berichten