GRATIS BEZORGD VANAF €100
BEDACHT & GEMAAKT IN 010
GRATIS RETOURNEREN

De Reus van Rotterdam zo kennen de meeste mensen de op één na langste man van Nederland ooit. Maar eigenlijk heette hij Rigardus Rijnhout. Een indrukwekkend man die eigenlijk een heel zwaar leven had door zijn lengte. Zo kon hij amper over straat zon aangekeken te worden of weer op de foto te moeten.

Wie is De Reus van Rotterdam?

Rigardus Rijnhout werd geboren op 21 april 1922 in de wijk het oude westen in de Gouvernestraat. Hier is zelfs een plein uiteindelijk naar hem vernoemd, het Rijnhoutplein. Door een groeistoornis bleef hij ongekend hard groeien. Waarbij hij op zijn 15e jaar al bijna twee keer zo groot was als zijn leeftijdsgenoten. Op zijn 13e was hij 1,90 meter en super sterk en beroemd om te hoeveelheid eetlust.

Na zijn jeugd heeft hij een opleiding gevolgd tot machinebankwerken aan de ambachtsschool. Uiteindelijk heeft hij niks met deze opleiding gedaan. Hij heeft verschillende soorten baantjes gehad van Plafondschilder (handig met die lengt), tot sjouwer en duikbootnetten knoper.

Later is hij met z’n vader langs beurzen, tentoonstellingen en kermissen getrokken waar hij kaarten van zichzelf verkocht.

Aangezien de groeistoornis natuurlijk ook gevolgen had voor zijn gezondheid is hij in het begin van de tweede wereldoorlog nog bestraald in het Diaconessenhuis in Rotterdam.

Op zijn 32e is hij van zijn fiets gevallen waarna hij invaliden geraakt is. Doordat hij minder mobiel was heeft hij tot zijn laatste ziekenhuis opname, kaarten verkocht bij toeristische plekken zoals de aanlegsteiger van de Spido.

Zijn gezondheid bleef uiteindelijk verslechteren, op zijn 36e is hij dan ook aan een tumor in zijn hoofd overleden in Academisch ziekenhuis van Leiden. Door zijn lengte moest hij met een hijskraan van de tweede verdieping naar de begane grond gebracht worden.

De vriendelijke reus van Rotterdam

Rigardus werd veel gepest met zijn lengte, ondanks alles bleef hij vriendelijk en werd hij dus ook vergeleken met de Grote vriendelijke reus van Roals Dahl.

De stichting “De reus van Rotterdam” heeft ervoor gezorgd dat Rijn een eigen standbeeld heeft gekregen in het park in de Rotterdamse wijk Oude westen. Dit is een eerbetoon omdat hij door velen gezien wordt als de één van de liefste mensen van de Rotterdamse geschiedenis. Daarnaast staat het beeld ook symbool voor de underdogs van onze stad die toch altijd klaar staan en lief zijn voor iedereen.

Bericht delen:

Gerelateerde berichten